Kinderen zijn een kwetsbare doelgroep en daarom zijn er terecht strenge kwaliteitseisen. Het is vanzelfsprekend dat u zich hieraan te allen tijde houdt. Wij kennen de regelgeving goed, snappen hoe de overheid optreedt en helpen kindercentra en peuterspeelzalen om zich nog beter aan de –niet altijd duidelijke- regels te houden.
Naast de Wet Kinderopvang bevatten het Besluit– en de Regeling Kwaliteit Kinderopvang in de belangrijkste wettelijke kwaliteitsvoorschriften. Als u al lid bent van de Brancheorganisatie Kinderopvang en/of de bdKO, dan dient u zich daarnaast nu al aan de governance code te houden.
Deze wet treedt op 1 januari 2018 eveneens in werking en heeft tot doel om de kwaliteitseisen voor de kinderopvang en het peuterspeelzaalwerk gelijk te trekken. Voor werkende ouders komt er dan één financieringssysteem (kinderopvangtoeslag) voor zowel kinderopvang als peuterspeelzaalwerk.
Op 1 januari 2018 treedt het Besluit Innovatie en Kwaliteit Kinderopvang (IKK) in werking. De belangrijkse veranderingen zijn: het pedagogische beleid; hoe de concretere pedagogische doelen worden bereikt; een verplichte mentor voor ieder kind; verplicht certificaat kinder-EHBO voor iedere PM’er; vierogen principe moet in beleid veiligheid en gezondheid worden opgenomen; verplichte jaarlijkse RIE vervalt en wordt vervangen door geactualiseerd beleid veiligheid en gezondheid; 3-uurs regeling voor afwijken van de BKR (bij 10 of meer uur opvang per dag) verandert; formatief inzetten van vrijwilligers in niet meer mogelijk en de formatieve inzet stagiaires wordt beperkt. Een aantal zaken dient nog nader uitgewerkt te worden in een AMvB en in de cao Kinderopvang.
De minister heeft op verzoek van de sector en de 2e kamer onlangs besloten dat een aantal andere wettelijke eisen pas per 1 januari 2019 ingaan: nieuwe BKR voor 0-jarigen en voor de BSO; andere vaste gezichten regeling voor 0 -jarigen; verplichte inzet van HBO geschoolde pedagogisch beleidsmedewerker(s) en de gefaseerde invoer van de 3F taaltoets.
Lupsum ….
Verder heeft u onder meer te maken met de:
De wet- en regelgeving verandert regelmatig en het is van belang hier tijdig op te anticiperen. Dankzij onze Nieuwsbrief blijft u goed op de hoogte